Elazığ’ın Maden ilçesi, bu kez doğanın sürpriz bir güzelliğine ev sahipliği yaptı. Arslantaşı köyünde yaşayan bir vatandaş, evinin girişinde nadir görülen sarı benekli semenderi fark edince gözlerine inanamadı. O anları ölümsüzleştiren vatandaşın çektiği fotoğraf, sosyal medyada kısa sürede ilgi odağı oldu ve doğaseverlerden tam not aldı.

Geçtiğimiz günlerde, sabah saatlerinde meydana gelen bu tatlı karşılaşmada, dikkatli vatandaş hemen cep telefonuna sarıldı ve nadir konuğun fotoğrafını çekmeyi başardı. Sarı benekli semender, bir süre sonra sessizce gözden kaybolsa da, bıraktığı iz Elazığlıların yüzünde bir tebessüm oluşturdu. Uzmanlar, sarı benekli semenderlerin ekosistem için büyük önem taşıdığını ve nesli tükenme tehlikesi altında olduklarını belirtiyor. Bu tür canlılarla karşılaşıldığında, onlara zarar vermeden kendi doğal ortamlarına bırakmanın, biyolojik denge açısından hayati önem taşıdığının altını çiziyorlar.
Peki, bu sevimli ve bir o kadar da özel misafirimiz, sarı benekli semenderler kimdir? Genellikle amfibiler sınıfına ait olan semenderler, kurbağaların yakın akrabalarıdır. Nemli ve serin ortamları seven bu canlılar, genellikle göl, dere kenarları ve ormanlık alanlarda, taşların altında veya çürümüş yaprak yığınlarının içinde yaşarlar. Sarı benekleri, türüne özgü karakteristik bir desendir ve aynı zamanda potansiyel avcılarına karşı bir uyarı işareti de olabilir. Geceleri avlanan semenderler, böcek ve küçük omurgasızlarla beslenerek ekosistemin doğal dengesinde önemli bir rol oynarlar. Ne yazık ki, yaşam alanlarının tahrip olması, su kirliliği ve iklim değişikliği gibi faktörler yüzünden birçok semender türü gibi sarı benekli semenderler de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu yüzden her karşılaşma, doğanın bize sunduğu bir hediye ve onları koruma bilincini artırma fırsatıdır.
- Elazığ’da Evinin Girişinde Nadir Misafir: Sarı Benekli Semender Şaşırttı!
- Tarihin En Dehşet Verici Mahkemesi: Ölü Papa’nın Sıra Dışı Davası
- Tarihin En Sıra Dışı Yarışı: Toronto’da ‘Bebek Yapma’ Çılgınlığı!
- Rize’de Adrenalin Dolu Kovalamaca: Boğa Sakinleştirildi!
- Siverek’te Koruma Altındaki Su Samuru Telef Oldu!






